Monday, December 27, 2010

being a kadet is not easy...

tiada gamba lagi..tunggu..

Tuesday, November 23, 2010

belajar dan belajar..

menjadi mahasiswa bukanlah yang semudah yang disangka...walaupun ramai yang mengatakan first year la kene score..tapi saya rasa tak berapa yakin la sem ni..ni baru first sem..sangat risau..

ramai yang kata saya ni risau je lebih..tapi usaha tade la gempak sangat..memang saya akui itu..tapi menjadi siti aisyah zakaria bukan lah mudah..

bila masuk utm je..hati berbunga bunga..macam tak percaya je dapat jejak ipta..utm pulak tu..
saya ni bukanlah top student..tapi selalu je berangan nak jadi top student..bila jadi top student macam macam kelebihan..biasiswa..so tak adalah nak susahkan mak ayah saya..rasa yakin lebih pada akademik..semua orang respect..menjadi rujukan kepada mereka yang memerlukan..itu yang memantapkan fahaman sebenarnya..

saya akui bila da masuk utm ni macam kufur nikmat sedikit..sedikit terleka..tak bersungguh sungguh macam kat matrik dulu..masa kat matrik dulu masa rehat saya adalah tidur 4 jam atau kurang,mandi,dan rehat..tapi bila di utm ini..masa banyak..dan saya tak manfaatkan sepenuhnya..

saya agak sedih sebab tak dapat roomate and coursemate macam roomate saya dahulu..ruhaya..dan coursemate saya zaharah..die sangat rajin study..selalu memberi nasihat tatkala tensi menjelma..roomate sekarang selalu je tak ada dalam bilik..lepak bilik org lain..kami tak rapat..rasa macam bukan roomate je..dah la saya penakut nak stay up sensorang...kalau dulu..ade je sahabat teman untuk study sampai ke pagi..

saya kene usaha keras sebab saya kurang pandai dan kurang cekap berbanding yang lain..tapi apa yang saya perasan dari dulu..semakin saya kuat study sampai tidur beberapa jam je..saya punye result tak setanding pun dengan mereka mereka yang lain..sangat sedih..

tapi fikir juga..kalau saya dah study dapat result macam itu..apetah lagi kalau saya tak study..saya stress..

cara saya study kat utm :

-apa yang lecturer ajar..saya tengok balik..revise balik..

-weekend la saya nak buat tutor..budak math banyak tutorial..buat tutor siang malam pun rasa macam tak terhabis je rasanya..tapi walau macamana pun memang menjadi kewajipan pada saya untuk menghabiskan tutor tu walaupun lambat sedikit..

-masa study week saya revise balik nota-nota..bahagikan hari siang dan malam serta jam untuk setiap chapter and subtopic...

-saya memang jarang jumpa lecturer kat sini..tapi jumpa jugalah dengan PA saya..Dr Arifah..sambil mintak nasihat sambil cedok pengetahuan dan kefahaman dari beliau untuk subjek statistik..

-subjek lain saya bertanyakan soalan dalam kelas sahaja..kalau dulu masa matrik hari hari saya lepak kat meja lecturer miss Oh Siew Choo..walaupun dia selalu je cakap.."kamu ni pandai cari masa saya"..hehe..nak ambil hati blanje miss oh jeli kelapa..syok abess..

-kat utm ni belum jumpa lagi sahabat yang rajin study..saya teringin seorang..=)


entry ni bukan apa..saya selalu je terfikir hal ini..tak tahu apa punca saya tak dapat score..ya Allah..saya nak rasa sangat kejayaan akademik sebenar..iri hati pada mereka..rasa tercabar semua la..

sebab ayah saya selalu usap kepala saya dan berkata "belajar rajin rajin..dapatkan first class degree"..tiap kali tu memang rasa sebak..walaupun saya tahu ayah saya nak elakkan pembayaran balik pinjaman ptptn..=]


oh ya..saya selalu blogwalking blog kak Raihan bt Musa..sebab kejayaan beliau sedikit sebanyak memberi inspirasi dan semangat saya untuk menjadi mahasiswa cemerlang walaupun rasanya tak akan setanding dia..
beliau sangat berjaya..


-aku adalah saya-

Saturday, November 13, 2010

macam macam hal la...

itu tajuk aku bagitahu itu kawan baik aku selalu sebut bila kitorang msg..hehe

assalamualaikum peeps..!!

hadoyai..lame sungguh tak update mengupdate ni..banyak kejadian dah melanda..cuma masa membataskan segala perlakuan..cecececece...padahal melanghO je banyak cik aisyah kite ni..yeh!

bila lama sudah tak terjebak dalam dunia blogger..aku rasa seakan akan hidup ni kekurangan sesuatu..<<--ayat nak mintak sepak..=p...mls cter byk..jom tgk ape jadi..



















macam macam hal jadi..antaranya..

-baru lepas paper math method..fuh..alhamdulillah..
-baru sampai rumah..
-handphone and spect baru..
-berjaya sampai ke cs and jj tebrau dengan main lentung je jalan bersama kak yati, kak farha dan afifah..
-jogging kat utm tu hampir setiap petang..terkoyak jugak la tisu tisu otot..
-dan dan..aku baru je update blog yang bersawang ni..tetibe aku rasa da tak ada bakat nk berblogger..cecewah..macam la dulu ade bakat..=p

baiklah anak anak..saya undur diri dulu..doakan saya yeh for da next paper..

Friday, October 15, 2010

ruhaya binti ibrahim..

dulu aku terlalu mengikut perasaan..
dulu aku selalu menidakkan kesalahan...
dulu aku 100% menyalahkan dia..

sekarang..dia jauh...
sekarang..dia mempunyai teman baru..
sekarang..dia mempunyai hidup baru..

maafkan aku..
maafkan aku atas segala kesalahan yang pernah ku lakukan..
maafkan aku atas semua perlakuan slumber yang sesungguhnya memang tak cool langsung dimata mu..
maafkan aku jua kerana melimpahkan air matamu jatuh ke bumi...

sesungguhnya aku amat merindui mu sekarang wahai sahabat dunia akhirat..







bilakah mahu ketemu lagi?

Wednesday, October 13, 2010

bunyi gitar..iramaku..

salam peeps..
penat aku meleraikan sawang sawang kat blog ni..
baru tersedar..lama juga aku tinggalkan blog ni..
tak tahu kenapa..bila malas menguasai diri..semua yang plan tak jadi..

aku makin tensi..
final nak dekat..
aku kurang study..
bila nak study..time tu la...
-rasa rajin nak mengemas..
-rasa mengantuk tahap dewa..
-member ajak lepak..tapi aku rasa aku yang ajak dorg lepak..

haha..actually..im feeling stress with my performance..academic performance..
aku study..marks macam tak study..
aku tumpukan perhatian dlm kelas..tapi mereka yang memekak dlm kelas boleh potong marks test aku..
aku buat tutor..mereka yang tak buat tutor pun boleh score..
aku banyak bertanya..mereka yang hanya mendiamkan diri dan menonton tv lagi menyerlah..

aku tak faham..since matrik lagi..aku stress...melihat senior2 konvo bersama sama pingat ijazah kelas pertama..membuatkan aku sebak..mampukah aku memakai pingat ijazah kelas pertama tu..

sesungguhnya aku stress..

Thursday, September 23, 2010

mereka sangat tidak beradab..

tahu la semua baru balik cuti...
aku pun sama...
memang la banyak cerita nak kongsi..
tapi takkanla dalam kelas pun nak bercerita..

aku bukan apa...dah la kelas crowded...
dah tu...lecturer ajar...yang lain bercakap..kadang kadang aku tak boleh belajar..bising...
dorang ni tak mengerti ke adab belajar..
lecturer dah buat muka bagi amaran..but still buat pandai sampai tak nampak...

ari ni foreigner lecturer ajar tutorial...
kalau mengantuk sangat pun...
tolongla respect...
bukan lebihkan foreigner lecturer..
tapi jaga la adab..sampai kan dia punya muka pun berubah..
aku rasa aku sorang je rasa malu bila keadaan tu berlaku...

aku tak faham la mereka ni..kalau tak nak belajar..baik tido..tak payah datang kelas jauh jauh semata mata nak memekak dan mengganggu pelajar lain...

terukkah pelajar malaysia?

dorang memekak pun boleh score test..kau aisyah..serupa je marks tak belajar..


Wednesday, August 11, 2010

jom curi curi

salam peeps...selamat berpuasa kepada mereka yang bergelar muslim sejati..

sempena bulan puasa ini marila kita bersama sama mencuri masa untuk membaca alquran..menunaikan solat tarawikh dan jua solat sunat..jangan curi curi makan di siang hari sudeh..

kalo berbuka tu beringat la yeh..jangan la ada unsur unsur pembaziran dek kerana ikutkan nafsu semata..

selamat berpuasa~


Sunday, August 1, 2010

sukarelawan atau paksarelawan? mahupun digian?

peace..

 peace..

dan no peace..

hari peace sedunia..
siapa yang memakai line digi confirm full line coz we are digian..=)

salam peeps..korang buat apa ha hujung2 minggu ni?ni la first time weekend aku free gile kecuali semlm la bersamaan hari sabtu..menjadi sukarelawan road relay utm..berbaju kuning..

time road relay ni tak ada banyak kerja sangat..berbanding aku jaga di court bola baling...haizz..sangat takut yeh aku bekerja dengan kaum adam ni especially mereka yang tengah penat dan injured..semua tak kena..semua dipersoalkan..kami hanyalah sukarelawan yang baru setahun jagung mengumpul pengalaman..tolonglah faham...

next week jaga lagi bola baling lelaki utm..rasa hati ni bertukar jadi sukarelawan kepada paksarelawan..cam terpaksa je..tapi relakan je la..sebab dapat kuota pengetua..haha..niat tak baik yeh disitu..padan muke kena kerja dengan kaum yang bengis lagi menakutkan..

dalam banyak banyak acara..road relay paling best..melihat kesungguhan dorang berlari seakan akan aku pun nk join lari sama..ni yang nak bengang ni..dari hari tu nak jogging tak terjongging..ada saja halnya..pagi tadi sahaja jogging atas katil kerana awan menangis..hoho..asal sastera sangat aku hari ni..

owh mood..segeralah ko datang kepadaku...aku mahu berjaya..
ya Allah..jauhilah aku dari sikap malas..leka serta membuang masa..kerana itulah yang aku hadapi sekarang...

Sunday, July 25, 2010

kabutnya..

semalam aku teros tidur tanpa memikirkan apa apa..pagi tu pula aku meneruskan rutin harian seperti mandi manda..bangun awal sedikit untuk pergi berjuang interview palapes...dengan semangat dan mengharapkan angin pagi dapat melibas muka aku tatkala aku menaiki trak palapes sebentar je lagi nak sampai..

kemudian..terserempak la dengan rakan seperjuangan palapes yang tetiba mengatakan tidak mahu menyertai palapes..bertanyakan mengapa dan kenapa..kemudian panjang lebar berceloteh menerangkannya..

sedikit sebanyak mempengaruhi keputusan aku pada pagi tadi..and aku terus membuat keputusan tanpa memikirkan apa apa..

i am not going to the palapes..then rilek2..lepak2..online2..sekali mak msg..aku reply la dan mengatakan tak pergi interview tu..apa lagi..tros ayahanda terchenta call..amik ko..kene brainwash meh aku..hurm..aku memang teruk dari segi membuat keputusan..percakapan ayah itu ada betulnya..namun terkecil hati juga la..ada unsur unsur memaksa disitu..aku redah..sesungguhnya..aku dibawah tanggungjawab parents..jadi seharusnya..keputusan mesti la sehala dengan parents..

nenangis aku memakai baju kurung..nenangis aku menelefon sahabat seperjuangan palapes yang sorang lagi tu tanya dah pergi ke blom..aku bernasib baik la dekat dengan tempat taxi..dah kena tinggal dengan trak..tak kan nak jalan kaki kot..jauh tu markas palapes..

interview berjalan macam biasa..cuma kepelikan sedikit..stap2 hari tu begitu bermurah hati mencurahkan senyuman dan sedikit sebanyak memberi nasihat kepada kami..kalau tak..memang kena tengking je..tak pun kena makan kertas..haha

selepas habis sesi interview tersebut..kitorang pon balik la berjalan kaki kerana mempunyai masalah trak time tu..kalau tak..boleh je pusing satu utm naik trak..haizzz...

dalam perjalanan tu..mereka semua huha huha belaka dengan loghat masing masing yang kadang kadang sukar untuk aku memahaminya..dan aku rasa tidaklah rugi aku pergi interview itu..bersemangat kembali..

so..nanti korang tgk la muka aku yang seakan akan sama je warna tar jalan yeh..hoho..berkhidmat untuk negara!!

satu hari nanti..insyaAllah..

so gayanya dah macam decide amik palapes je kan..yang fotokreatif tu..aku tolak tepi dahulu..kalau ada kelapangan pergi..kalau tak..palapes je la..haha...

kalau dapat palapes kene pindah kolej..jauh pulak tu dengan fakulti..ada juga bagitahu keadaan tu pada ayah...and kena libas balik..kalau orang lain boleh kenapa kau tak boleh...haizz...nak beli kereta mustahil..nak beli moto..mustahil gak..aku rasa nak beli basikal la..ada sesape yang nak jual basikal dia kat aku?anyone?

k la peeps..cukupla sampai sini je..aku rasa korang pon dah naik menyampah pasal palapes je tak habis habis..nak buat cemana..aku suka berkongsi..hee..kalau korang tak mahu baca..terpulang..tiada paksaan..isnin ni result interview keluar..kalau ada rezeki adalah..

p/s: aku memang rasa tak nak balik umah je skang ni..nak duduk utm lelama..=)


Thursday, July 22, 2010

fotokreatif ke palapes?

  cuba korang cari dimana kah daku~

salam peeps..lama sudah tidak bersua di blog ni..aku telah mengabaikan tanggungjawab aku sebagai blogger ye buat sementara waktu dek kebizian yang terlampau..

hurm..sudah puas ku bertanyakan kepada sahabat sahabat..kaum kerabat akan pilihan aku ini..fotokreatif ke atau palapes..

memang fotokreatif lagi best...
tapi pengalaman tentera tu bukan semua orang dapat merasainya..

memang fotokreatif tu best...
tapi dengan cara menyertai palapes aku dapat berbakti dan menunjukkan semangat patriotisme pada negara..

memang fotokreatif tu best...
tapi barang barang free dari palapes cukup meggugat imanku lebih lebih lagi seluar celorengnya..

macam mana ni..
okeh..kite vice versa pula..

memang palapes best..
tapi fotokreatif memupuk persaudaraan kerana mereka mengamalkan cara bekerja dalam keluarga..

memang palapes best..
tapi bukan senang nak dapat kursus kursus fotografi percuma..hanya menyertai fotokreatif je la dapat kursus percuma ini..

memang palapes best..
tapi dengan menyertai fotokreatif aku dapat menaikkan market aku..bak kata abang aku..guy skang cari fotografer perempuan je..stylo..haha..betul ke?

so tolong la sahabat sahabat sekalian..aku perlukan bancian serta sokongan korang..really need it..

aku bukan tak mo ambil kedua duanya sekali..tapi kedua dua aktiviti atau persatuan ini memerlukan fully commitment..waa..sangat tidak suka buat pilihan...bantuin hambaMu ini ya Allah..


p/s: kepada bro kfk..saya meminta kebenaran untuk mengpublishkan gambar ramah mesra kfk ye..da ambil dulu baru minta kebenaran..sory senior!!

Sunday, July 11, 2010

environment baru..semuanya baru...

salam peeps..mari mari kita menghupdate belog yeh...aku malas nak letak mukadimah panjang panjang kerana aku rasa for sure korang akan kutuk aku merepek..=P

bagi mereka yang follow belog aku dari awal..yang silent readers tu..mekasih aku ucapkan walaupun aku tak ada lah banyak reader cam org lain punye blog..ayooo..tengok..merajuk sudah empunya blog ni..aku tak tahu~

so kali ni..aku nak cerita la sedikit sebanyak pasal kehidupan aku sebagai mahasiswa di utm...


ini la perkampungan baru aku..bapak besar utm ni..sesat barat jugak la masa memula dulu..berani tahap mati tak bawa peta..tapi sejak kejadian tu..nak g kelas pun bawa peta..dah macam peneroka dah masing masing tu bawak peta sana sini..


 peta secara ringkas..

standard la kalau students baru masok ada orientasi..tapi kali ini..bukan pelajar yeh..digantikan dengan mahasiswa dan bukan minggu orientasi tapi minggu transformasi mahasiswa..acewah..glamour gitu...

ini adalah sahabat sahabat baru yang sudi berkawan dengan aku yang cerewet tahap dewa ni..










tak habis habis promote kipas putih dia tu..

 kantoi time ceramah sume tdo..gila berani bebudak ni..depan orang atasan mereka berpelakuan begini..

 tidur saja..

kerusi menanti tuannya..



pape pun memang utm adalah universiti yang paling best ar..selain researh universiti..universiti ini la yang aku rasa semua orang atasan dia faham akan students nya..sayang utm lebih la!!

ini pula bersama krew krew yang gile sporting..

 akak ni sangat kelakar..haha..


 mereka terbaik!

 aku lupa pula snap picture bukan record video..haha

 akak yang sentiasa bawak mahasiswa ke pusat kesihatan..

 senior..

ketua operasi yang tersayang..

last but not least aku bangga menjadi sebahagian warga utm...



thanx Allah..aku bersyukur padamu...permudahkan jua hidupku agar ku terus cemerlang sebagai hambaMu, ya Allah..




kenapa lah mutu gamba tak begitu baik..haizz..kene beli dslr kah?=P