Tuesday, November 23, 2010

belajar dan belajar..

menjadi mahasiswa bukanlah yang semudah yang disangka...walaupun ramai yang mengatakan first year la kene score..tapi saya rasa tak berapa yakin la sem ni..ni baru first sem..sangat risau..

ramai yang kata saya ni risau je lebih..tapi usaha tade la gempak sangat..memang saya akui itu..tapi menjadi siti aisyah zakaria bukan lah mudah..

bila masuk utm je..hati berbunga bunga..macam tak percaya je dapat jejak ipta..utm pulak tu..
saya ni bukanlah top student..tapi selalu je berangan nak jadi top student..bila jadi top student macam macam kelebihan..biasiswa..so tak adalah nak susahkan mak ayah saya..rasa yakin lebih pada akademik..semua orang respect..menjadi rujukan kepada mereka yang memerlukan..itu yang memantapkan fahaman sebenarnya..

saya akui bila da masuk utm ni macam kufur nikmat sedikit..sedikit terleka..tak bersungguh sungguh macam kat matrik dulu..masa kat matrik dulu masa rehat saya adalah tidur 4 jam atau kurang,mandi,dan rehat..tapi bila di utm ini..masa banyak..dan saya tak manfaatkan sepenuhnya..

saya agak sedih sebab tak dapat roomate and coursemate macam roomate saya dahulu..ruhaya..dan coursemate saya zaharah..die sangat rajin study..selalu memberi nasihat tatkala tensi menjelma..roomate sekarang selalu je tak ada dalam bilik..lepak bilik org lain..kami tak rapat..rasa macam bukan roomate je..dah la saya penakut nak stay up sensorang...kalau dulu..ade je sahabat teman untuk study sampai ke pagi..

saya kene usaha keras sebab saya kurang pandai dan kurang cekap berbanding yang lain..tapi apa yang saya perasan dari dulu..semakin saya kuat study sampai tidur beberapa jam je..saya punye result tak setanding pun dengan mereka mereka yang lain..sangat sedih..

tapi fikir juga..kalau saya dah study dapat result macam itu..apetah lagi kalau saya tak study..saya stress..

cara saya study kat utm :

-apa yang lecturer ajar..saya tengok balik..revise balik..

-weekend la saya nak buat tutor..budak math banyak tutorial..buat tutor siang malam pun rasa macam tak terhabis je rasanya..tapi walau macamana pun memang menjadi kewajipan pada saya untuk menghabiskan tutor tu walaupun lambat sedikit..

-masa study week saya revise balik nota-nota..bahagikan hari siang dan malam serta jam untuk setiap chapter and subtopic...

-saya memang jarang jumpa lecturer kat sini..tapi jumpa jugalah dengan PA saya..Dr Arifah..sambil mintak nasihat sambil cedok pengetahuan dan kefahaman dari beliau untuk subjek statistik..

-subjek lain saya bertanyakan soalan dalam kelas sahaja..kalau dulu masa matrik hari hari saya lepak kat meja lecturer miss Oh Siew Choo..walaupun dia selalu je cakap.."kamu ni pandai cari masa saya"..hehe..nak ambil hati blanje miss oh jeli kelapa..syok abess..

-kat utm ni belum jumpa lagi sahabat yang rajin study..saya teringin seorang..=)


entry ni bukan apa..saya selalu je terfikir hal ini..tak tahu apa punca saya tak dapat score..ya Allah..saya nak rasa sangat kejayaan akademik sebenar..iri hati pada mereka..rasa tercabar semua la..

sebab ayah saya selalu usap kepala saya dan berkata "belajar rajin rajin..dapatkan first class degree"..tiap kali tu memang rasa sebak..walaupun saya tahu ayah saya nak elakkan pembayaran balik pinjaman ptptn..=]


oh ya..saya selalu blogwalking blog kak Raihan bt Musa..sebab kejayaan beliau sedikit sebanyak memberi inspirasi dan semangat saya untuk menjadi mahasiswa cemerlang walaupun rasanya tak akan setanding dia..
beliau sangat berjaya..


-aku adalah saya-

3 comments:

cik rye said...

haha..apesal tetiba ader namer akak...malu aiiii

aisYahzaCk said...

=p

INSAN said...

~ sabar..
usaha lagi..
aku kat sni pon dah hilang tabiat2 dulu...
result aku 2 lebih je.. entahla.. ape nak jadi~
aku rindukan ko~