Tuesday, July 5, 2011

adab meminjam..

assalamualaikum kawan kawan...

orite dengan berlandaskan tajuk entry berkenaan..aku nak tanya la korang semua..pernah tak kawan kawan korang pinjam barang tak hengat dunia pastu merosakkan barang tersebut..?

         okeh macam ni..lets say..pinjam gam la kan..kita bagi dia dalam keadaan penuh...tapi bila dipulangkan..dalam keadaan 1 per 4?pernah tak?dah tu bukan dia pulangkan...kita pulak yang hidup segan mati tak mahu minta balik barang tu kat dia..harapan berbunga bunga la kan nak barang tu walaupun muka tebal 14 inci da..sekali..peh peh peh..serupa je beli baru..?pernah tak pernah tak?

well..aku adalah kenal seorang hamba Allah ni..shes good..alhamdulillah..bab bab agama semua dia jaga..but at the same time dia kena sedar la kan..benda tu simple je..kadang kadang tu dah pinjam..buat buat lupa nak pulang balik..kena faham la..kalau owner barang tersebut dalam keadaan urgent nak guna ke..puaslah owner barang tu tertunggu tunggu..contoh terbaik adalah kunci kereta..

         dah pinjam barang tu, so dengan kesedaran sendiri la yeh memulangkan..oh ye..orang berbudi kita berbahasa..orang memberi kita merasa..so kalau dah dipinjamkan barang tu..say thanx la..ini tak cakap apa apa pun apetah lagi nak bagi sedikit cenderahati kan..haish..manusia manusia..aku tak tahu nak cakap apa..

ok guys..act cerita ni dah lama dah..but dia still tak sedar lagi..aku doakan dia berubah la..and lagi satu kalau kita mahukan barang barang seperti gam, kiwi mahupun segala bentuk yang boleh dihabiskan atau diluakkan..kita jangan cakap mahu pinjam..tapi di utarakan sebagai mahu sedikit..kalau pemadam tu..kau guna sedikit je..sekali die mintak balik apa yang kau guna sedikit tu nak gadah mana..?hehe.. :P

selamat beramal guys..=)


-menunggu tarikh rakit dengan sabar-

2 comments:

ain farahah said...

hahaha...aku pown da wat gak la entri pasal ni...mcm bez je....

Yayaa yek.. said...

suke suke suke !!!!!! :D