Friday, August 5, 2011

bagi mereka yang akan bergelar mahasiswa atau mahasiswi utm..

assalamualaikum peeps..
semalam aku ada join satu group ni..iaitu group Mahasiswa/i Universiti Teknologi Malaysia..

bila join group ni rasa mereka beruntung sangat sangat sebab dari sini lah dapat kenal dengan senior..tahu serba sedikit pasal utm..kalau aku dulu terus je masuk utm..senior hentah kemana, semua tak tahu pape..pergi kelas pun bawak map sentiasa..minggu transformasi lah yang banyak membantu..

bila aku lihat post post mereka aku terkenang zaman dulu dulu..haha..padahal setahun yang lepas je..
bagi aku..life kat U memang sangat interesting..

kat utm semua ada..
  • ada pengangkutan iaitu bas utm..sentiasa berlegar legar mencari student untuk dihantar ke mana sahaja student mahu pergi..tapi kena ikut bas juga lah..jangan main terjah..nanti tak sampai ke destinasi, kena ambil bas lain dah ambil masa dekat situ.. :)
  • washing machine, water cooler, kedai dobi, kedai computer, kedai fotostat, kedai gunting rambut, mini mart semua ada..
  • pelbagai cafe ada dan masing masing ada keistimewaan..macam k11 ade air jagung yang superb..kalau k9 ada nasi ayam penyet yg murah dan walla!!kat kdoj ada nasi kukus..rajin rajin la yeh merantau..dah macam  jalan jalan cari makan dah..apa salahnya kalau tukar selera..lagi satu..bak kata abang aku..utm ni segala makanan dia memang heaven..korang akan jumpa makanan murah murah kalau nak dibandingkan makanan dekat luar cekik darah je tahu..:)
  • kat utm juga ada berbagai bagai aktiviti kokurikulum..u must join..pilih lah nak join yang mana..kelab keusahawan, kelab penyayang, kelab rekreasi, sukan pun macam macam gak..ragbi, netball, soccer and etc..macam aku, aku join PALAPES=pasukan latihan pegawai simpanan..join palapes boleh pilih sama ada darat/army ataupun laut/navy..dua dua best..tapi bagi aku..darat lagi best sebab aku join darat...korang grab la peluang ni..boleh build soft skill..nanti tak nak lah belajar pandai pandai last last gagap masa interview kerja nanti.. :)

sebahagian aktiviti palapes darat.. :)
  • kolej..setiap kolej lain lain keistimewaan..kolej ni menempatkan students, menyediakan hostel..first year memang ditetapkan kolej..tapi bila dah second year, korang boleh pilih kolej mana yang korang nak..tapi berpadalah..janganlah yang perempuan pergi apply nak stay kat k10..yang student k10 pergi apply k9..haa..agak agak nak cipta sejarah pergi la..hehe..
    • ade 13 kolej rasanya..
      • kolej tun fatimah(ktf), perempuan sahaja
      • kolej tun razak(ktr)
      • kolej rahman putra(krp)
      • kolej 9(k9), perempuan sahaja
      • kolej 10(k10), lelaki sahaja
      • kolej 11(k11)
      • kolej datuk on jaafar(kdoj)
      • kolej tun ghafar baba(ktgb), lelaki sahaja
      • kolej datuk seri endon(kdse), perempuan sahaja
      • kolej tun hussein onn(ktho)
      • kolej perdana(kp)
      • kolej tun canselor (ktc)
      • kolej tun dr ismail(ktdi)
    • setiap kolej ada keistimewaan masing masing..semua best..boleh jadi lagi best bila dekat dengan fakulti dan cafe yang ada menu best, mcm k9,k10..plus..korang tak perlu pening pening kepala nak pikir cari umah sewa bagai bila korang tahun akhir..semua ditempatkan dalam utm..even korang buat phd pun still diberi penempatan..
  • pastu pastu library utm..perpustakaan sultanah zanariah(PSZ)..aku mula mula memang tercengang habis dengan library ni..ade mini cinema tu..macam macam ada..bilik seorang ada..bilik 24 jam..komputer laju berinternet ada..memang best..sejuk je..aku selalu membuta kat library ni..haha..time study week memang penuh lah..sampaikan ada satu tahap memang susah nak cari tempat nak study..erm..sistem dia mmg tip top..nak tahu lebih lanjut..masuk utm dulu..:)
  • haa..utm ada banyak reading station..pergi lah mana mana..agak agak bosan tunggu member ke kan..eloklah kita membaca..
  • pastu pastu apa lagi yeh..ha..nanti cerita semua tak berapa nak surprise la kan..bagi korang ternganga sikit akan kehebatan utm ni nanti..haha
btw..nanti dah jadi student utm janganlah selalu complain apa yang utm bagi..cuba kita fikir bersama apa yang kita bagi dekat utm..

yang mana berminat nak join palapes tu jom jom jom..kami berbesar hati menerima anda..hehe..promote sikit.. :)



last but not least..UTM sanjungan bangsa..

-family complete hari ni..yeeha..:)-

9 comments:

Dzarief Zuhdi said...

wah.. awek palapes tuh..hehe.. thanks sbb follow.. :D
thx jugak sanggup letak link blog kat tepi tuh.. arikato..

2nd year la kan sem depan.. Gud2.. :D

paan kowt said...

raso2 den utm 13 kolej jer...heheh
kolej 16 n 17 ialah KDOJ xsilap...
hehe 14 n 15 ialah KTGB
12 n 13 ialah KDSE....
hehe...sorry klu salah jgk....
rasenyer la...

ain farahah said...

eh????

aisYahzaCk said...

@paan kowt dah update..haha..thanx perbetulkan.. :)

aisYahzaCk said...

@ain farahah mengapa ain?

wawi said...

utm dekat dengan U Mall.
liburan jarak dekat :D

aisYahzaCk said...

@wawiyup2...kalau nk karok ramai2 dekat giant tampoi..serious best.. hehe.. :)

aisYahzaCk said...

@Dzarief Zuhdi welcome..thanx juga follow balik.. :)

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih