Thursday, June 30, 2011

prokid 5..=)

assalamualaikum peeps..
yeah..aku mengupdatekan blog dengan gigihnya walaupun connection celcom broadband di port dickson tak seberapa heaven yeh..

orite orite..setelah fasi fasi utm berkampung di sekolah menengah tan sri jaafar albar selama 3 hari..now we are going to the next school..sekolah menengah air tawar, kota tinggi..no time to rest at all..kami teruskan perjuangan kami untuk membantu adik adik..

seperti biasa..semua program ada gerak kerja..cuma kali ni organisasi prokid 5 menerapkan orang orang baru sebagai peneraju..seperti ain, nabil, aku, faris dan beberapa orang lagi menjadi ketua unit..paling kesian kat ain lah..ketua unit protokol dan nabil as ketua unit modul..peh peh peh..memang sangat mencabar..

hehe..hidup segan mati tak mahu..begitulah nasib si ain..btw anda sangat gigih yeh..

 saat saat stress dihilangkan dengan alatan musik barangkali

 macam biasa..semua modul dilaksanakan terlebih dahulu oleh fasi fasi kemudian barulah adik adik..=)

ni aku tak tahu ape motif.. :p

baiklah..kepenatan serta kestressan begitu terserlah dalam kalangan fasi fasi sekalian..

gerak kerja pun sudah..mari kita terjah ke sekolah..!

 menanti adik adik..

 unit modul menyediakan alatan..

 bertungkus lumus..

=p

barang amanah..=)

orite..this is my job..memastikan adik adik semua memperolehi cenderamata dari pihak utm..=)

fasi unit disiplin, abg shauki..ketua fasi, abg chot serta ketua operasi, tuan faiz..orang kuat prokid 5..

 selepas pendaftaran..

 yeay..penyerahan adik adik..

 kami akak akak fasi...

 abang abang fasi..

 mula mula duduk kelompok..ha..bila dah kena rombak semua muncung mulut boleh sangkut hanger..haha

 kami amat teruja!!

 mula mula haruslah serius..

 okeh..adalah seorang dalam gamba ni..beliau nak gamba beliau sebanyak mungkin dalam blog ni..barulah blog ni menjadi pujaan ramai katanya..haha..cuba teka fasi yang mana? :p

 sport check begin..=)

....

 chicker poker..

 short ice breaking.. group 4 will be my group..
orite..kalau prokid 4 aku bergandingan dengan mili dan juga tuan zulfizri as a fasi partner..kali ni pula aku dipartnerkan bersama kak kaseh serta abang asyraq..thanx to asyraq guide us being more professional facilitator..

my adik adik..<3

my partners..

 seperti biasa..makan bersama adik adik..

 haruslah dalam dulang..but kali ni sekejap je makan dalam dulang bersama..then makan dalam pinggan..agak kurang best disitu..

dah kenal adik adik..mari ke hari seterusnya..=)

 maghrib berjemaah..

 bacaan yassin..

abang abang fasi pun turut serta..=)

ldk..

hari kedua tak banyak sangat gambar memandangkan kurangnya kemudahan kamera..apa apapun..hari kedua mestilah best..padat dengan ldk..aktiviti dan pengisian..
yang bestnya kat sekolah ni..semua solat berjemaah..selain pengisian ldk..pengisian rohani ni juga dapat merapatkan hubungan akak akak dan juga abang abang fasi dengan adik adik..
kurang gambar tak semestinya suram semuanya..yang penting tersemat dalam hati..=)

okay..next day..are the last day..

 mari bersenam..

 =)

 memang terharu la kat adik adik ni..pergi mane je bawa goodies beg tu..ada yang koyak abes still bawa juga..=)

 pengisian rohani..

 adik adik mesti berubah..

 kepenatan macamana pun..senyum perlu diutamakan...

 okay..terserlah ye muka anda..

 adik adik yang menghayati..

 peluk sahabat adik adik..mari bersama sama kita berubah..

 dengan fasi fasi sekali menghayati..

 akak harap tangisan ini bukan sampai disini sahaja..

 janji dengan diri..

 berusahalah adik adik..bela nasib mak ayah..






harapan akak akak dan abang abang pada adik just kami nak adik adik semua berubah..ingat mak ayah adik adik..solat lima waktu dipelihara dengan sebaik mungkin..
berusahalah dengan bersungguh sungguh..
buktikan pada mak ayah yang adik mampu mendapatkan satu keputusan yang mampu membuatkan mereka bangga akan adik adik, kami cabar adik adik..!
akak akak dan abang abang akan sentiasa mendoakan adik..=)

untuk group 4..ill waiting your spm result..sahut cabaran akak!
i know u all are strong enough to go through this challenge life..
will miss u all adik adik..=)

prokid 4..=)

assalamualaikum sahabat..
tatkala semua bercuti panjang..aku grab peluang ni join segala aktiviti yang aku tahu..lagipun time time cuti ni ramai manalah yang sanggup korban masa untuk join segala program kan..tapi bukan aku..pengalaman itu sangat penting..especially bila melibatkan program fasilitator..kali ni program khidmat insan dinamik (prokid) menjadi pilihan aku..sudah sesi ke-4 baru aku turut serta..agak terlambat ye disitu..

program ni bagi membantu adik adik moral up kan motivasi mereka kasi semangat score spm..so sebelum moral up kan adik adik..fasi fasi mestilah di moral up kan dulu..semua aktiviti yang adik adik lakukan..fasi fasi kena buat dulu..thanx to abang chot,abg shauki,tuan faiz, tuan mustaqim dan semualah tenaga pengajar membantu kami.. :)

 oooo air..si yaya air..refreshment time!

 dengar sini semua sekali fasi fasi...

tangan atas kepala...up!..=)

setelah bersengkang mata berusaha bersama sama dalam menjayakan gerak kerja prokid 4 ini, here we go..fasi fasi dari utm bergerak ke sekolah menengah tan sri jaafar albar..lagu sekolah mereka superb!best.. :)

 membawa style tentera dalam usaha memotivasikan mereka..

 setting up..

 warming up..!

 gimik pembukaan majlis serta penyerahan adik adik pada fasi utm..

 seperti biasa..lagu utm begitu gah dinyanyikan..=)

 adik adik..

 gimik penyerahan adik adik..

sport check time!!

malamnya pula..

okay ni k.O kesayangan semua adik adik..mula mula adik adik semua takut kecut perut tak suka menyampah bagai la..tapi bila last last sekali time buat open banana refreshment..adik adik tak pandang lain dah..semua pandang k.O..ade yang ternganga siap..hehe..=p

waiting for adik adik..
oh ya..kali ni partner aku untuk berfasilitator adalah mili dengan tuan zulfizri..agak kekok pada mulanya..but thanx to tuan zulfizri cause guide me and mili being a good fasilitator.. =)

 kaji tentative.. :)

 LDK bermula..

 focus..

 my group..=)

 another group..

 adik adik ni mmg vogue la..fasi fasi pun tak sempat melaram..teehee

 creative..

 refreshment time!!

 fasi show first!

 ldk bersambung..

ramainya adik2..

second day..

 refreshment lepas solat subuh..

 dam dam da da di dam dam da da..

 breakfast kami...haruslah dalam dulang..=)

 group bersama fasi..

 fasi pun makan dalam dulang yeh..

 group 1..<3

 bila tak mendengar arahan...

 mulut digantikan dengan hidung..kenangan kenangan..

 teamwork..

 focus..
explorace..
check point fizikal...

 front support...

 pt 10..

 crawl..

 crawl again..

 side roll

 skot jump maybe.. :p

 side roll again..

jalan itik..

check point mental..hehe

buek..

 strategi..

check point ni terbahagi pada dua..siap boleh pilih nak fizikal ke mental..

tapi yang pasti nya..dedua mesti muntah..haha

 =p

 no pain no gain..hehe

 selingan ni..melengahkan masa..haha

 membuli group sendiri..

teamwork mesti ada..

hentak kaki cepat!

itu dia..our k.O

after explorace..

 adik adik semua tade kerjasama lagi la..meh kasi satu team yeh..

 sharing is caring..=)

 orang kuat prokid 4

 dah penat penat mesti makan..=)

 fasi pun kena punishment..agak agak pasal ape yeh?

up!
hari ketiga..last day..

 mari bersenam..

 pengisian rohani..

 mari bersama sama berubah..

janji pada diri..

 we will always pray for all of u..

3 hari kat sana macam macam pengalaman ditimba..membuatkan diriku makin bersyukur serta berfikiran jauh akan kepentingan akademik..
pesanan akak untuk semua adik..
  • penuhi kewajipan dengan Tuhan yakni solat lima waktu adik adik..
  • ingat mak ayah adik adik..kita tidak tahu esok lusa akan nyawa mereka..hargai mereka adik adik..
  • berubahlah..berubah untuk masa depan..demi membela akan nasib mak ayah adik adik..
  • hormati akan semua orang adik adik..mak ayah..guru guru serta sahabat..
semoga adik adik akan terus berjaya..marilah kita berusaha bersama sama..=)
miss u all dears!

-took 24 hours to complete this entry..thanx celcom broadband..-